7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn

Ieper en de Vlaamse velden zijn voor altijd geassocieerd met de Groote Oorlog. De vele stille getuigen in en rond Ieper verwijzen naar een van de meest dodelijke oorlogen in de geschiedenis. Met meer dan 150 militaire begraafplaatsen, talrijke monumenten en musea is het moeilijk kiezen. Daarom deze lijst van minder bekende oorlogssites die de moeite waard zijn. 

Koekelare

Lange Max Museum

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard zijn - LifeStyleTalks

Lange Max was een Duits kanon van 75 ton dat tot 50 kilometer ver vuurde. Het geschut stond opgesteld in Koekelare, en was het pronkstuk van de Batterie Pommern waarmee de Duitsers vooral Duinkerke viseerden. Het duurde tot het bevrijdingsoffensief van 1918 voor Belgische soldaten het wapen veroverden. Maar het waren uiteindelijk de Duitsers zelf die het tot dan toe grootste kanon ter wereld in 1941 ontmantelden. In het museum zie je een schaalmodel; terwijl de restanten van de geschutsbedding een goed beeld geven van de indrukwekkende omvang.

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksMaar ook de Duitse bezetting komt aan bod. Vier jaar lang verbleven zo’n 5.000 soldaten uit Mainz in Koekelare. Voor de 6.000 inwoners een serieuze aanpassing. Zo kwamen er wachthokjes langs de belangrijkste invalswegen en voerden de Duitsers een paspoortcontrole in.

In tegenstelling tot de andere oorlogsmusea in de Westhoek belicht het Lange Max museum de Eerste Wereldoorlog vanuit Duits perspectief. Volgens gebruikers van ’s werelds grootste reiswebsite TripAdvisor behoort Lange Max tot de beste musea van België. Zo kaapte het de derde plaats weg in de top 10 van de Travellers’ Choice Awards 2016.

Clevenstraat 2, Koekelare, Toegangsticket: 5 euro. Dank aan Gerdi Staelens.

Ploegsteert

Memorial to the Missing

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksHet Britse Memorial langs de rue de Messines is een indrukwekkend cirkelvormig monument met zuilengalerij dat wordt bewaakt door twee reusachtige stenen leeuwen. 11.447. Dat is het aantal gegraveerde namen van gesneuvelde soldaten zonder graf die vochten in het gebied Caëstre-Haezebrouck-Fournes in Noord-Frankrijk tot Dranouter-Ploegsteert-Warneton, België.

Elke eerste vrijdag van de maand om 19u00 wordt de Last Post gespeeld. De Last Post-ceremonie werd bedacht in Ieper. Oorspronkelijk luidde het klaroengeschal het einde van de werkdag. Vandaag is het een postuum eerbetoon.

Rue de Messines, vlak bij het Plugstreet 14-18 experience museum

Plugstreet 14-18 experience

Het gebouw van het Plugstreet 14-18 experience centrum is geïnspireerd op de catacomben of Hill 63,  een netwerk van ondergrondse tunnels en kamers uitgegraven door de 1st Australian Tunnelling Company. De dug-out diende als schuilplaats tijdens de Slag om Mesen.

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksHet museum toont de impact van de oorlog op de lokale bevolking, van het moeilijke samenleven met de soldaten tot de uiteindelijke evacuatie. Ook wordt er een beeld geschetst van het leven aan het front. En creatief zijn had zo zijn voordelen. Zo gebruikte men een valse boom als uitkijkpost om de vijand in de gaten te houden.

Plugstreet 14-18 experience centre, rue de Messines 156, Ploegsteert, Toegangsticket : 5 euro. Met dank aan het Plugstreet experience 14-18 team voor de foto.

UEFA Monument

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksEen obus met voetbal, te midden van een Engels en Duits loopgraf, herdenkt het Kerstbestand van 1914 waarbij Engelse en Duitse soldaten met elkaar verbroederden. Het zingen van kerstliederen en het spelen van voetbaltornooitjes vlak bij de bossen van Ploegsteert deden alle ellende even vergeten. Het gedenkteken werd in 2014 ingehuldigd door de voormalige voorzitter van de UEFA, Michel Platini met de woorden ‘Aan wie de Kleine Vrede in de Grote Oorlog meemaakte.’

Chemin du Mont de la Hutte

Poperinge

Talbot House

7 Minder Bekende oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksVanuit Poperinge vertrokken duizenden manschappen naar het front. Aalmoezeniers Neville Talbot en Philip Clayton beslisten een huis in te richten waar de mannen na hun dienst aan het front tot rust konden komen. Zonder onderscheid van rang konden Britse soldaten en officieren terecht in de Every Man’s Club. Het gezellige, huiselijke Talbot House werd al snel een thuis ver van huis.

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksVoor wie dit erfgoed van de Eerste Wereldoorlog wil beleven, is een overnachting in het Talbot House een aanrader. Hier drink je een kopje thee of lees je een boek uit de bibliotheek van ‘Tubby’ Clayton zoals de soldaten dat honderd jaar geleden ook deden. Een Britse gastheer maakt het plaatje compleet. En zet de traditie verder: schrijf je naam in het gastenboek. Soldaten konden hun naam op een lijst schrijven in de hoop zo een verloren vriend terug te vinden.

Talbot House, Gasthuisstraat 43, Poperinge. Toegangsticket: maximum 8 euro. Overnachten kan vanaf 72 euro (tweepersoonskamer). Bedankt aan Raf Craenhals.

Stuivekenskerke (Diksmuide)

Kapel O.L.V. der Zege

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die de Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksTijdens de Eerste Wereldoorlog was Oud Stuivekens, onder leiding van luitenant Lekeux, een belangrijke voorpost van het Belgisch leger. De toren van de parochiale kerk deed dienst als observatiepost.

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksDe Duitsers hadden dit snel door en herleidden de toren tot een ruïne. Maar vanop een lange ladder volgde Lekeux toch nog het reilen en zeilen van de vijand tot het op den duur niet meer kon. Hij verhuisde dan maar naar de zolder van een nabijgelegen hoeve. Een niet-ontplofte obus, ingeslagen  onder een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, redde zijn leven. Na de oorlog keerde broeder Martial terug naar het klooster en liet uit dankbaarheid een kapel optrekken in Stuivekenskerke.

De glasramen in de kapel tonen taferelen uit de Groote Oorlog. Eén van de ramen beeldt een biddende Lekeux uit, met naast hem de niet ontplofte obus.

Oud Stuivekens, Stuivekenskerke (Diksmuide)

Dranouter

Commandobunker Kemmel

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksBegin jaren vijftig, in volle Koude Oorlog werken België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Luxemburg aan een communicatiesysteem voor de West-Europese luchtverdediging. Een contract verplichte de gestationeerde militairen tot strikte geheimhouding. Militaire politie controleerde de identiteit en zag er op toe dat geen enkel document de bunker verliet.

In 1954 is de ondergrondse communicatiebunker klaar. Communicatie met het terrein gebeurde via de Noord-Zuidlijn volgens drie systemen: militaire telefoonlijnen, high frequency en koepels. Maar de NATO kiest voor een eigen systeem en de bunker raakt in onbruik.

7 Minder Bekende Oorlogssites Rond Ieper Die De Moeite Waard Zijn - LifeStyleTalksTien jaar later beslist de Generale Staf van het Belgisch leger om er een commandobunker van te maken. Om in geval van een crisissituatie de Belgische troepen vanuit Kemmel aan te sturen. In theorie was de bunker voorzien op drie shiften van acht uur, waarbij één shift 200 man telde. Maar zover is het nooit gekomen. Wel vonden er van 1973 tot 1993 geregeld militaire oefeningen plaats.

Commandobunker Kemmel, Lettingstraat 64, Dranouter – Toegangsticket: 4 euro via de toeristische dienst in Kemmel. Open elke dinsdag en zaterdag. Bedankt aan meneer Dehouck

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

69 Shares
Share68
Tweet
Share1