Wat Is Het Gezondst: Verse Of Diepvriesgroenten?

Ik koop bijna nooit diepgevroren groenten of fruit. Omdat ik groenten, en vooral fruit, graag vers eet. Maar is vers wel zo vers? En hoe zit het met de voedingswaarde van diepvriesgroenten?

Niets is zo lekker als een stukje vers fruit. Maar niets is ook zo snel bederfbaar als fruit en groenten. Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, en allerlei chemische reacties zorgen ervoor dat groenten en fruit vlug rotten. Het invriezen tot min 18 graden Celsius zoals de diepvriessector doet, heeft het grote voordeel dat micro-organismen stoppen met groeien. En ook de kans op chemische reacties is kleiner.

Het invriezen van voeding wordt al eeuwen gebruikt als bewaarmethode, maar het was pas sinds het begin van de 20ste eeuw dat de technologie werd ingezet voor massaproductie en distributie. Ook is het invriesproces sterk geëvolueerd. Zo worden vandaag de groenten kort geblancheerd voor het invriezen.

De Amerikaanse uitvinder Clarence Birdeye was de eerste die op de proppen kwam met een procédé dat zowel de smaak, de kleur als de textuur handhaafde. De mosterd haalde hij bij de eskimo’s. Het voedsel werd supersnel ingevroren om de vorming van grote ijskristallen te voorkomen. Want het zijn net die ijskristallen die de textuur en de smaak aantasten.

En hoe zit het met de voedingswaarde van diepvriesgroenten? Een studie aan de universiteit van California heeft aangetoond dat er geen wezenlijke verschillen waar te nemen zijn tussen verse en diepgevroren producten zoals maïs, broccoli, spinazie, wortels, erwten, groene bonen, aardbeien en blauwe bessen. Andere onderzoekers onderzochten specifiek het gehalte aan vezels en mineralen als magnesium, calcium, zink en ijzer en kwamen tot dezelfde conclusie.

Is vers dan gezonder? Verse groenten en fruit komen pas een paar dagen na de oogst op ons bord terecht, wat dus ook een verlies aan voedingsstoffen tot gevolg heeft. Zo verliezen groene erwten 51 procent vitamine C in de eerste 48 uur na het oogsten. Spinazie dat wordt bewaard op kamertemperatuur verliest 100 procent van zijn natuurlijke vitamine C in minder dan vier dagen.

Ook stelden de onderzoekers vast dat er meer vitamine C aanwezig was in diepgevroren maïs, groene bonen en blauwe bessen. Ook bevatte diepgevroren broccoli meer riboflavine of vitamine B2 dan zijn verse tegenhanger, terwijl dat bij groene erwten net omgekeerd was.

Wel is het zo dat hoe hoger de temperatuur en hoe langer groenten worden bewaard in de diepvries, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan.

Bronnen:

  • The Guardian
  • Kyureghian, G., Stratton, J., Bianchini, A., Albrecht, J. (2010), Nutritional Comparison of Frozen and Non-Frozen Fruits and Vegetables: Literature Review, White Paper, The Food Processing Center University of Nebraska-Lincoln
  • Rickman, J. C., Barrett, D.M., & Bruhn, C.M. (2007), Review Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture
3 Comments
  1. A.B. op Facebook: ‘Super interessant ! Ik ga hem delen op men pagina’

  2. N.W. op Facebook: Heel graag gedaan! Heb je artikel ook gelezen 😉 Koop vaak diepvriesfruit om onder mijn havermout te doen. Was dus wel benieuwd 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

76 Shares
Share73
Tweet
Share3