Belgium For Architecture Lovers – De Emile Braunschool, Universiteit Gent

De Aula Academia is niet de enige architecturale parel van de Universiteit Gent. Zo is de faculteit rechtsgeleerdheid gehuisvest in een prachtig gerestaureerd 17e eeuws jezuïetencollege in barokstijl  waar ooit de eerste lessen werden gedoceerd.

De jezuïeten stichten in de voormalige woning van de ter dood veroordeelde calvinistenleider Jan Van Hembyze een college. De school kent een overweldigend succes, zodat de orde de nabijgelegen gebouwen kan opkopen en beslist om een nieuw college te bouwen. 

België Voor Architectuur Lovers - De Emile Braunschool, Universiteit Gent - LifeStyleTalks

Maar op het einde van de 18e eeuw worden de jezuïeten verbannen, en krijgt het college de functie van gerechtshof. Wanneer koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden beslist om de stad Gent te voorzien van een universiteit, ziet het stadsbestuur het gebouwencomplex in de Volderstraat als mogelijke vestigingsplaats voor de nieuwe universiteit. De beloftevolle architect Louis Roelandt krijgt carte blanche. Zo vervangt de jonge Roelandt de jezuïetenkerk door de imposante Aula Academia. En krijgt het voormalige college een elegante binnentuin.België Voor Architectuur Lovers - De Emile Braunschool, Universiteit Gent - LifeStyleTalks

Tegelijk beslist de stad Gent om in het jezuïetencollege een middelbare school onder te brengen. De Emile Braun school, vernoemd naar de toenmalige populaire burgemeester van Gent. Met desastreuze gevolgen, het pand ondergaat grondige transformaties die nefast zijn voor de historische en architecturale waarde van het gebouw. Gelukkig komt het bouwwerk in 1998 opnieuw in het bezit van de Universiteit Gent en krijgt het een grondige restauratie.

België Voor Architectuur Lovers - De Emile Braunschool, Universiteit Gent - LifeStyleTalks

 

België Voor Architectuur Lovers - De Emile Braunschool, Universiteit Gent - LifeStyleTalksZo ontdekken de restaurateurs in de kloostergangen waar de monniken hun cellen hadden, en vandaag de kantoren van de professoren en hun assistenten, mooie fresco’s in een zeer goede staat. Maar het pronkstuk bevindt zich in de bibliotheek: een prachtig authentiek stucplafond uit de 17e eeuw. Het plafond wordt uitgebroken in het begin van de 19e eeuw, omdat stukken pleisterwerk naar beneden kwamen. De volgende tachtig jaar wordt het plafond in een loods van de Gentse haven bewaard. Om later zo goed als ongehavend in zijn oude glorie te worden hersteld.  En dat is maar goed ook.

België Voor Architectuur Lovers - De Emile Braunschool, Universiteit Gent - LifeStyleTalks

Bedankt aan Archief UGent en stadsgids Eugeen Roegiest – Foto’s: Bieke De Clercq behalve  foto 1 en 5 van Hilde Christiaens. 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

52 Shares
Share51
Tweet
Share1