Zo pak je een energiedip op het werk aan

Heb je soms last van vermoeidheid op het werk? Vergeet de kop koffie of het blikje cola. Er is een doeltreffender middel om een energieboost te krijgen, zo blijkt uit onderzoek. Wat dacht je van traplopen?

Onderzoek aan de Universiteit van Georgia, Verenigde Staten, toont aan dat tien minuten de trap op en af lopen op een rustig tempo meer energie geeft dan de inname van 50 milligram cafeïne, of een blikje frisdrank.

Het doel van de studie was het nabootsen van een kantooromgeving, waarbij werknemers de hele werkdag zittend doorbrengen, gekluisterd aan een computerscherm. En noch de tijd noch de mogelijkheid hebben om veel te bewegen.

Hoofdonderzoeker Patrick J. O’Connor, en professor in de kinesiologie of bewegingsleer, zocht een oefening die kantoorwerkers kunnen uitvoeren op het werk. Traplopen was hierbij de meest evidente keuze. ‘Wandelen kan ook, maar het weer kan een spelbreker zijn’, zegt O’Connor ‘En veel kantoorgebouwen zijn uitgerust met een trap, wat maakt dat een korte fitnesssessie mogelijk is in weinig tijd.’

De respondenten waren vrouwelijke universiteitsstudenten met een chronisch slaaptekort. Allen sliepen minder dan zes uur en half per nacht. Om de dag slikten de deelneemsters een cafeïnepil of een placebo, terwijl ze op de andere dag gedurende tien minuten op een rustig tempo trappen liepen. Vervolgens dienden de proefpersonen enkele computer- en mondelinge proeven af te leggen. Zo werd gemeten hoe goed de proefpersonen cognitieve of intellectuele taken uitvoerden en hoe goed ze zich voelden.

Volgens de professor hadden zowel cafeïne als het placebo weinig invloed, terwijl beweging wel degelijk opmonterde en energie gaf, weliswaar tijdelijk, en juist na het traplopen. Het aandachtsvermogen en het geheugen bleven min of meer gelijk, zowel met cafeïne als beweging.

Bronnen: the journal Physiology and Behavior, eurekalert.org, news.uga.edu

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

54 Shares
Share53
Tweet
Share1