Fotografe En Dandy Maken Unieke Kunstfotografie

Momenteel lopen er in Oostende twee unieke fototentoonstellingen van het kunstenaarskoppel Lea Lund en Erik K.  Zij is fotografe en plastisch kunstenaar, hij is ontwerper en grafisch kunstenaar. Een heel geslaagde combinatie, zo blijkt.

Twee jaar geleden ontmoeten Yvon Poncelet en Kristien Terryn, bezielers van het fotografiehuis Exposure Value, Lea Lund en Erik K op het fotofestival ‘Les rencontres d’Arles’  in Frankrijk.  Niet veel later overtuigen Yvon en Kristien het excentrieke duo om in hun cameramuseum annex expositieruimte in Oostende een tentoonstelling te houden.

Fotografe En Dandy Maken Unieke Kunstfotografie - LifeStyleTalks
©LEALUND&ERIKK

Daarop trekt Yvon met een dossier naar de cultuurdienst van de stad die meteen laaiend enthousiast is over de foto’s van het Zwitserse koppel. En dus loopt tegelijkertijd een tweede expositie in de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk.

Lea Lund en Erik K leren elkaar toevallig kennen in juli 2011. Ze kruisen elkaar op straat in Lausanne. Lea begint een praatje met Erik terwijl hij een sigaar rookt. Het gesprek duurt tot in de vroege uurtjes en beiden wisselen telefoonnummers uit. ’s Anderendaags belt Lea dandy Erik op met de vraag of ze van hem een portret mag maken. Sindsdien reizen beiden de wereld rond om foto’s te maken.

Fotografe En Dandy Maken Unieke Kunstfotografie - LifeStyleTalks
©LEALUND&ERIKK

Typerend voor Lea Lunds werk zijn de zwart-witfoto’s die ze grafisch bewerkt met verf, potlood of gravure en andere technieken. Het resultaat is een combinatie van architectuur-, portret-, en modefotografie. Lund slaagt er op briljante wijze in om model Erik te integreren in het decor. Of dat nu kunstwerken of monumenten zijn, een of andere werf of een metalen brug.

‘Ik ben opgeleid als plastisch kunstenaar. Daardoor denk ik altijd in termen van schilderkunst en niet van fotografie,’ vertelt Lund, ‘Voor mij is het belangrijk dat elke foto iets speciaal heeft, een wereld op zichzelf is.’ Behalve het licht en de locatie is de piekfijn uitgedoste Erik met zijn onafscheidelijke hoed en wandelstok onlosmakelijk verbonden met de foto’s van Lund. ‘Stijl heb ik altijd gehad, denk ik. Ik denk dat ik er mee geboren ben.’ aldus Erik.

Fotografe En Dandy Maken Unieke Kunstfotografie - LifeStyleTalks
©LEALUND&ERIKK

In de Nieuwe Gaanderijen zijn foto’s op doek te zien die genomen werden in en rond Oostende. In Exposure Value komen andere steden als Brussel, Rotterdam en Antwerpen aan bod. Maar ook studiowerk is te zien. De tentoonstellingen lopen nog tot 18 februari.

 

Ostend, Mon Amour’ in de Nieuwe Gaanderijen, op de zeedijk van Oostende en ‘Sedamon/Nomades’ in Exposure Value in de Jules Peurquaetstraat  82, op zaterdag en zondag van 14u00 tot 19u00.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

108 Shares
Share107
Tweet
Share1