Je Hond Opvoeden, Hoe Doe Je Dat?

Ben jij een baasje die gaat wandelen met de hond, of is het eerder andersom? Een hond kopen is héél gemakkelijk. Maar een hond opvoeden, dat is een ander paar mouwen. Hier alvast een paar richtlijnen om het goed aan te pakken.

Lijstje

Alles begint eigenlijk al bij de keuze van de hond. ‘Vandaag wordt nog meer dan vroeger impulsief een hond gekocht. Het wordt ook allemaal zo gemakkelijk gemaakt.’, zegt Theo Borgers, dierenarts met huisdierenpraktijk en dierenarts in pretpark Bellewaerde, familiepark Harry Malter en dierenpark Zonnegloed. ‘Veel mensen kopen nu een hond gewoon op het zicht, maar het karakter of de aard gaan ze niet na.’

Zo zie je wel vaker een viervoeter wandelen met zijn baasje. Een jachthond om ontspannende tochtjes af te leggen. Dat was de bedoeling. Maar met een jachthond die jaagt met de neus, zoals de Weimaraner, is de kans op een zorgeloos wandelingetje veel kleiner dan met een Afghaanse windhond. (Die dieren jagen met de ogen in plaats van met de neus.) Volgens het baasje valt er geen land te bezeilen met dat vervelende beest, en moet hij weg.

Om een dergelijke ongelukkige situatie te vermijden raadt Theo Borgers mensen die een hond willen kopen aan om eerst een lijstje te maken van wat de hond wel en niet mag doen. Mag hij kwijlen of niet? Mogen er haren in huis? Of liever niet? Trek dan met het lijstje naar een dierenarts en vraag welke hond in dat lijstje past.

Hond in een jurk

Een hond kopen en de kous is af? Neen, zo gemakkelijk is het niet. ‘Een hond vraagt tijd, je moet ermee bezig zijn,’ legt Borgers uit. ‘Maar je trouwe viervoeter behandelen als een kind, en een jurkje aantrekken of in een buggy rondrijden is ook niet gelukkig. Een hond is geen mens’.

En een gelukkig baasje en een blije hond, daar draait het toch om? ‘Zo zijn er een paar korte, simpele boekjes* verkrijgbaar bij de dierenarts, waarin uitgelegd wordt hoe je een hond het beste grootbrengt,’ zegt Theo Borgers ‘Is de heuglijke dag dat de puppy naar huis komt aangebroken? Laat hem dan meteen alleen in de keuken. En ga ondertussen inkopen doen of werk een beetje in de tuin. Zo leert hij meteen om alleen te zijn, en voorkom je dat hij dingen gaat kapot bijten.’

Negeer het plasje

Kom je thuis en zie je een plasje liggen? Of vind je toch een kapotgebeten pantoffel? Doe alsof Basiel lucht is, en negeer de pipi of de pantoffel. Spreek hem er dus vooral niet over aan, en maak je niet kwaad. Tien minuten nadien begroet je hem. Zo legt Basiel niet langer een verband tussen het plasje en de begroeting. Opkuisen doe je als hij het niet ziet. Of neem de kapotte schoen weg zonder kwaad te worden. Een hond bijt trouwens dingen kapot omdat die naar het baasje ruiken. Anders is het evenwel als je hem op heterdaad betrapt. Dan dien je wel uit je ‘slof te schieten’. Hier moet Basiel wel weten dat hij iets deed wat niet mag.

Gelijkgestemde violen

Een hond dient te gehoorzamen. Maar om het baasje goed te begrijpen is het belangrijk dat  de bevelen eenvoudig, kort (met weinig woorden) en kordaat zijn. En gebruik ook altijd dezelfde woorden. Een hond begrijpt lichaamstaal en intonaties. Ook is het belangrijk dat iedereen aan hetzelfde zeel trekt. Als de afspraak is dat Basiel niet in de zetel mag, dan is een uitzondering niet toegelaten.

Rangorde

Een hond is een roedeldier, wat wil zeggen dat hij graag zijn plaatsje kent. Bouw daarom een rangorde in. Zo heeft hij een eigen mand, en komt hij niet in het bed van het baasje. Ook eet Basiel pas nadat zijn baasje heeft gegeten. En zijn bepaalde delen van het huis ‘off-limits’. In het ‘hol van de baas’ mag Basiel niet binnen. Ook blijft hij op de grond zitten. Want in de zetel zo dicht mogelijk bij het baasje zitten, interpreteert de hond als een gouden medaille.

Goede afspraken maken goede vrienden

Haal niet zomaar een hond in huis, maar doe dat weloverwogen. Want een viervoeter vraagt (zeker in het begin) veel aandacht en tijd, waarmee geen verkleedpartijtjes worden bedoeld. Laat honden gewoon hond zijn en zorg dat hij zijn plaats kent in huis. En zoals een kind, dient ook de hond te gehoorzamen. Met korte, eenvoudige en kordate bevelen lukt dat het best. Of zoals het spreekwoord zegt: goede afspraken maken goede vrienden.

*Hoe geef ik mijn pup een goede start? VDWE (Vlaamse Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie), e-mail: info@VDWE.be en De Bolster, Geert, Opvoeden en heropvoeden van je hond met de positieve leermethode.

Wil je een hond adopteren? Lees dan zeker ook het artikel: Hond In De Aanbieding 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

73 Shares
Share71
Tweet
Share2