Hond in de aanbieding

Puppy’s, ze zijn toch zo lief. Zeg nu zelf (en ik spreek uit ondervinding): als zo’n klein wit bolletje met kastanjebruine oogjes in je tenen bijt dan ben je meteen verknocht, toch? En zo wordt er al snel eentje, zonder al teveel nadenken, in huis gehaald. Maar soms duurt de liefde niet lang. En wordt er gezocht naar een nieuw baasje. Maar hoe vermijd je als adoptiegezin een mismatch?

Lijstje

‘Vandaag wordt nog meer dan vroeger impulsief een hond gekocht. Het wordt ook allemaal zo gemakkelijk gemaakt’, zegt Theo Borgers, dierenarts met huisdierenpraktijk en dierenarts in pretpark Bellewaerde, familiepark Harry Malter en dierenpark Zonnegloed. Zelf raad Borgers de mensen die een hond willen kopen aan om eerst een lijstje te maken van wat de hond wel en niet mag doen. Mag hij kwijlen of niet? Mogen er haren in huis? Of liever niet? Trek dan met het lijstje naar een dierenarts en vraag welke hond in dat lijstje past. Veel mensen kopen nu een hond gewoon op het zicht, maar het karakter of de aard gaan ze niet na.’  

Basiel als koopwaar

En dan is de pub plots een grote loebas. Of staat de vakantie voor de deur. En is hondlief een last geworden. Een last waar men van af wil. Als Basiel ‘geluk heeft’, kan hij tijdelijk terecht in een opvanggezin. Of wordt hij meteen zonder schroom gedeponeerd in het asiel. In 2014* waren dat er zo’n 3.387, enkel en alleen in Vlaanderen. Daar kwamen nog eens 4.513 zwerfhonden bij. Niet te vergeten de 297 in beslag genomen honden. En dan hebben we het nog niet gehad over de ongelukkigen die een spuitje kregen.

En de redenen? Die zijn legio. Baasje heeft plots een allergie. Sommigen zeggen doodleuk dat ze geen tijd meer hebben. Of dat hij een kind gebeten heeft, terwijl dat helemaal niet waar is. Een leugentje uit lafheid. Maar wel eentje met grote gevolgen. De kans op plaatsing in een gezin is hiermee uitgesloten en allicht loert euthanasie om de hoek. 

Anderen zijn commerciëler ingesteld en zetten hun trouwe viervoeter in de etalage op Facebook of Marktplaats. Wat dacht je van een prijskaartje van zo’n 400 euro? Van dierenliefde is plots geen sprake meer. Basiel is koopwaar geworden.

Een hond adopteren: piece of cake?

Gelukkig zijn er ook mensen die een adoptiehond in huis nemen. In 2014 vonden 4.310 honden uit het asiel een nieuwe thuis. Zo’n mensen verdienen op zijn minst een bloemetje. Maar wat als de viervoeter nog bij zijn baasje verblijft? Hoe pak je dat aan? Want tenslotte ken je noch het baasje noch het beestje.

Volgens Theo Borgers is er geen eenduidig recept. ‘Er zijn tal van factoren waar je rekening mee dient te houden. Zo zijn jonge honden tussen de vier maanden en één jaar oud het moeilijkst om te adopteren, omdat ze zich nog moeilijk aanpassen aan nieuwe situaties. Het beste is een heel jonge puppy (van acht à tien weken), of een oudere hond (vanaf twee jaar). Ook worden vaak hondjes weggedaan omdat ze veel kapot bijten, maar dat vertellen de eigenaars natuurlijk niet. En zijn bepaalde rassen, zoals de staffordshire bull terriër moeilijk te combineren met andere honden.’ Maar hoe vermijd je als leek nu een mismatch? Deze leidraad helpt je: 

  1. Een eerste kennismaking met het baasje en de hond gebeurt het best bij de eigenaar thuis. Zo zie je de viervoeter en de mensen in hun omgeving. Zijn de zetels kapot? Staat alles van de grond? Dan is het een bijtertje. Maar ook: hoe gedragen de eigenaars zich tegenover de hond?
  2. Het moet klikken met de hond. Komt de hond met plezier naar je toe? Dan is de hond blij. Kruipt hij daarentegen al grommend onder de tafel of de zetel? Dan weet je: hij moet me niet.
  3. Bekijk het uiterlijk van de hond. Ziet hij er gezond uit? Blinkt zijn pels? Of ruikt zijn muil naar open riool? En heeft hij zich al tien keer gekrabd? Dat zijn indicaties dat de hond niet goed wordt verzorgd.
  4. Kijk ook hoe de hond zich gedraagt. Komt hij naar je toe? Draait hij rond zijn baasje? Of juist niet? Loopt hij voorbij zijn baas met de oren plat en de staart tussen de poten? In dat geval moet er een belletje gaan rinkelen.
  5. Neem een dierenarts mee. Of maak een afspraak. Zijn ervaring laat toe om te zien wat voor dier het is en of er eventuele problemen zijn. Ook uit het dierenpaspoort kan hij al veel afleiden.
  6. Heb je al een hond? Laat beide honden kennismaken op neutraal terrein, bijvoorbeeld op een speelweide, los van de leiband. Want zolang de hond aan de leiband loopt, voelt hij zich verantwoordelijk voor jouw veiligheid. En is de andere hond een mogelijk gevaar. Laat ze gewoon doen.

Niet over één nacht ijs gaan

Een hond kopen in een opwelling is geen goed idee, noch voor het baasje noch voor de viervoeter. Want vaak loopt dat slecht af en mag de hond ophoepelen, terwijl dat perfect kon voorkomen worden als het baasje zich beter had geïnformeerd. En zo wordt een gouden mandje gezocht wat voor de nieuwe eigenaar soms een vergiftigd geschenk is. Want het dier heeft zich al bepaalde gedragingen eigen gemaakt, meestal aangeleerd door het ex-baasje. Adopteer je dan beter geen hond? Toch wel, maar pak het slim aan. Maak niet dezelfde fout als het hondenbaasje die niet verder dacht dan zijn neus lang is.

Hartelijk dank aan dierenarts Theo Borgers uit Zonnebeke (Geluveld) voor het gesprek!

Bronnen:

*FOD Dierenwelzijn, Departement Omgeving. Aantal dieren opgevangen in een asiel in 2014. 80 Vlaamse asielcentra hebben hun medewerking verleend.  

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

55 Shares
Share53
Tweet1
Share1