Nieuw Museum Voor Kunst In Berlijn

Sinds eind januari heeft Berlijn er een splinternieuw kunstmuseum bij: het Barberini museum.  De openingsexpositie loopt nog tot 28 mei en lokte nu al 130.000 bezoekers.

Het Barberini museum is gesitueerd in Potsdam, op zo’n 30 kilometer van Berlijn. Potsdam mag dan  vooral bekend zijn om zijn prachtige paleizen en parken, die trouwens erkend zijn als UNESCO werelderfgoed, het is ook de thuishaven van miljardair en kunstverzamelaar Hasso Plattner.

Nieuw Museum Voor Kunst In Berlijn - LifeStyleTalks

Die naam doet allicht een belletje rinkelen in de softwarewereld. De man die er inmiddels 73 is, was de medestichter van het softwarebedrijf SAP. Vandaag behoort hij tot het selecte kransje van rijkste Duitsers. En hij is de bezitter van een indrukwekkende kunstcollectie.

Dat Plattner een kunstkoper met een fijne neus is, en een hart voor cultureel erfgoed heeft, staat buiten kijf. Zo financierde de stichting van Plattner de wederopbouw van het Palast Barberini. Het statige gebouw in barokstijl werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van de Pruisische koning  Frederik de Grote en was geïnspireerd op het Palazzo Barberini in Rome. In 1945 verwoestte een geallieerd luchtbombardement het paleis. Maar vandaag staat het er opnieuw in zijn volle glorie, en huisvest het een nieuw kunstmuseum: het Barberini museum. Beschouw het als een geschenk van meneer Plattner.

Nieuw Museum Voor Kunst In Berlijn - LifeStyleTalks

Het is dan ook geen toeval dat de openingsexpositie draait rond Plattners liefde voor landschappen en abstracte kunst. Naast doeken uit zijn privé collectie, zijn ook bruiklenen uit  andere particuliere en museale collecties te zien. In totaal worden zo’n 170 werken gepresenteerd, verspreid over twee tentoonstellingen.

De expositie, ‘Impressionism: The Art of Landscape‘ legt uit waarom landschappen een dankbaar onderwerp waren voor impressionistische schilders als Alfred Sisley en Claude Monet. Het liet hen toe nieuwe technieken uit te proberen zoals reflecties in water of het effect van het zonlicht. Maar liefst 41 schilderijen uit het oeuvre van Monet zijn er te bewonderen, waaronder de alom bekende hooibergen en waterlelies.

Nieuw Museum Voor Kunst In Berlijn - LifeStyleTalks

Het meest controversiële werk is ongetwijfeld het bronzen beeld ‘Step of Century’ van de Oost-Duitse beeldhouwer Wolfgang Mattheuer is een verwijzing naar het nazi- en communistische regime. Het beeld toont een figuur met gestrekte rechterarm die de Hitlergroet brengt en een gebalde linkervuist, terwijl het vooruit stapt.

En het publieke succes laat in elk geval niet op zich wachten. Sinds de opening werden al 130.000 tickets verkocht. Het Barberini museum bevindt zich op de Alter Markt, pal in het historische centrum van Potsdam en vlak bij de imposante St. Nicolaikerk. Een toegangsticket kost 14 euro.

Foto’s: Courtesy Museum Barberini – Copyright Helge Mundt

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

40 Shares
Share38
Tweet
Share2