De Sleutel Tot Een Lang En Gezond Leven

Een Britse cardioloog heeft dé sleutel tot een lang en gezond leven gevonden in een piepklein dorpje in Italië. De inwoners worden er gemiddeld 89 jaar oud en hartziektes, dementie en diabetes komen er slechts zelden voor. Wat is hun geheim?

Pioppi is een klein vissersdorpje in Zuid-Italië, in de provincie Salerno. Het plaatsje is vooral bekend om zijn ongerepte kustlijn. Minder bekend is dat het ook staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Niet omwille van de historische monumenten maar om zijn mediterraan dieet.

Hoewel Pioppi gesitueerd is in een vrij arme regio, scoort de gezondheid van de inwoners er zeer hoog. Dat blijkt althans uit de hoge leeftijd van de lokale bevolking. De gemiddelde leeftijd is er 89 jaar. En de kaap van honderd halen is voor de meeste inwoners geen probleem. Ook komen hartziektes, kanker, dementie en diabetes er heel zelden voor.

Het mediterraan dieet behelst meer dan voeding. Het is een levensstijl. Groenten worden gekweekt met respect voor de natuur. En de tradities van de visserij en de landbouw worden in ere gehouden. Ook is eten een sociaal gebeuren waarvoor men uitgebreid de tijd neemt.

De toonaangevende Britse cardioloog Aseem Malhotra deed onderzoek naar de voedingsgewoonten van de lokale bevolking en stelde vast dat hun dieet heel rijk is aan groenten, vis en olijfolie. Daar tegenover staan weinig geraffineerde suikers, koolhydraten en zuivel. Pasta en brood eten ze wel, maar in beperkte mate. En behalve kaas, komt er geen zuivel op tafel. Niet zozeer uit vrije keuze, maar gewoon omdat andere zuivelproducten moeilijk verkrijgbaar zijn. Ook eten ze weinig vlees omdat het duur is.

Een dessert wordt enkel op zondag gegeten, een pizza maximaal twee keer per maand. Olijfolie wordt dan weer bij praktisch elke maaltijd gegeten. Opvallend is ook dat de inwoners voortdurend in beweging zijn. Maar stress is er onbekend. Zo trekken de bewoners zich over de middag terug voor een middagdutje. Het meest verrassend toch wel is dat ze één dag in de week 24 uur vasten.

Volgens dokter Malhotra hoef je niet bang te zijn om vetten te eten die rijk zijn aan omega 3 en omega 6. Sojabonen, walnoten, chiazaad, lijnzaadolie en vette vis bevatten veel omega 3-vetzuren. Extra vierge olijfolie is als een medicijn, wat ook geldt voor noten. Geraffineerde suikers en koolhydraten daarentegen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze zijn één van de belangrijkste oorzaken van de stijging van hartziektes, obesitas en type 2 diabetes (of de meest voorkomende vorm van diabetes waarbij het lichaam onvoldoende reageert op de geproduceerde insuline waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt).

Voorts raadt hij aan om minstens twee porties groenten per dag te eten. Net als tien eieren per week. Eieren hebben een verzadigd effect en zitten vol proteïnes. En beweeg. Niet zozeer om gewicht te verliezen maar puur voor je gezondheid. Wandelen is de beste keuze. Ook voldoende slaap is belangrijk. Zo is zeven uur slaap per nacht het absolute minimum. Vast één keer per week gedurende 24 uur. Eet ’s avonds en sla ‘s anderendaags het ontbijt of de lunch over.

Maar ook stress is een ernstige risicofactor voor tal van ziektes. Zo zijn er mensen die uit stress gaan overeten. Meditatie, yoga of pilates kunnen hierbij helpen, maar ook meer ‘offline’ sociale contacten. ‘En stop met het tellen van calorieën. Er bestaat niet iets als een gezond gewicht. Een gezonde mens daar draait het om’, zo zegt Malhotra.

Voor wie meer wil weten over het Pioppi dieet: Dokter Malhotra heeft er een boek over geschreven. ‘The Pioppi Diet: A 21-day Lifestyle Plan’. Het is verkrijgbaar op Amazon.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

70 Shares
Share67
Tweet
Share3