GEPROEFD. Lekkere Suikervrije Chocopasta

Geproefd is een tweemaandelijks artikel over lekkere suikervrije en vegetarische producten. Zelf ben ik ruim een jaar geleden gestopt met het eten van vlees en geraffineerde suikers. Maar de zoektocht naar appetijtelijke alternatieven verliep niet altijd even vlot. Komt dit jou bekend voor? Geproefd helpt je een handje.

Het eerste wat ik doe ’s morgens is ontbijten. Goed ontbijten. Zo begin ik de dag steevast met het eten van een kiwi, het drinken van een paar glazen water, en het verorberen van een paar boterhammen met suikervrije confituur. Maar het beste is nog altijd een sneetje brood met choco. Alleen was het vinden van een smakelijke chocopasta zonder suiker geen sinecure. Tot ik onlangs VITA-FARM uit Roeselare, West-Vlaanderen leerde kennen. VITA-FARM maakt ambachtelijke choco op basis van fondant chocolade, cacao, plantaardige vetten en maltitol.

Maltitol is een polyol of suikeralcohol dat wordt gemaakt uit mout, en valt onder de noemer extensieve zoetstof. Extensieve zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker, en worden vaak gebruikt in suikervrije producten. Volgens sommige gezondheidswebsites* doet de inname van een grote hoeveelheid maltitol de bloedsuikerwaarde stijgen, anderen spreken van weinig tot geen invloed. Ik heb er in elk geval geen last van behalve dan dat ik een paar windjes meer als gewoonlijk heb gelaten. 🙂 (De consumptie van maltitol kan zorgen voor winderigheid). Maar dat heb ik er voor over, want deze choco is hemels.

De donkere chocoladepasta is smeuïg, zoet, en heeft een intense chocoladesmaak. Dit is een product dat met passie en zin voor perfectie wordt gemaakt. Dat proef je gewoon. Wat voor zaakvoerder Jürgen Rosseel begon met het maken van confituur en choco zonder suiker voor eigen gebruik, breidde al heel snel uit naar familie en vrienden tot de vraag te groot werd en hij besliste om er ‘een commerce in te beginnen.’

VITA-FARM choco is te verkrijgen op de markten in Ieper, Nieuwpoort en Kortrijk. Maar ook bij groenten en fruit Sneppe Stefaan in Sint-Andries (Brugge), Dier en Tuin Frimout in Zillebeke, het gouden haantje op de voedingsmarkt in Knokke en bij fruitilicious op de schouwburgmarkt in Antwerpen. Of in de theespeciaalzaak VITA-TEA in Roeselare. En voor de Nederlandse lezers, bij D&D Delicatessen op de markt in Zierikzee, Breda, Oosterhout, Cadzand en Veere. 

*Bronnen: www.gezondheid.be – www.diabetes.be

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

38 Shares
Share36
Tweet
Share2