Iconische Modefoto’s Onder De Hamer

Bij veilinghuis Sotheby’s in Londen gaat in mei een iconische collectie modefoto’s onder de hamer. De loten werden zorgvuldig geselecteerd, inspelend op de groeiende interesse in modefotografie. Het veilinghuis verwacht dan ook een hoge opbrengst.   

Iconische Modefoto's Onder De Hamer - LifeStyleTalks

Eind 19e eeuw werd een nieuw mediamiddel ingezet om de laatste mode te tonen: het modemagazine. Het was in de Verenigde Staten dat  de eerste Harper’s Bazaar en Vogue over de toonbank gingen. Niet met foto’s. Maar met zeer gedetailleerde tekeningen. Het was pas vanaf de jaren veertig dat de cover meestal een foto was.

Na verloop van tijd is modefotografie sterk geëvolueerd, om uiteindelijk uit te groeien tot een volwaardige kunstvorm. Dat blijkt uit de toenemende interesse voor modefotografie. Op 19 mei komt een zeldzame collectie modefoto’s van onder meer Irving Penn, Richard Avedon, Peter Lindbergh en David LaChapelle, en andere invloedrijke fotografen onder de hamer bij veilinghuis Sotheby’s in Londen.

Een van de foto’s is Mouth (1989) van Irving Penn dat een mond laat zien, besmeerd met verschillende kleuren lippenstift, wat doet denken aan een schilderspalet. Maar de onregelmatige vegen zijn mogelijk ook een verhulde kritiek op het perfecte schoonheidsideaal. Het beeld dat voor de derde keer geveild wordt, werd gemaakt in opdracht van L’Oréal. De geschatte waarde ligt op 141.000 à 180.000 euro. 

Iconische Modefoto's Onder De Hamer - LifeStyleTalks

 

Deze tweede Irving Penn dateert van 1950. Modeblad Vogue stuurde Penn naar Parijs om  couturecollecties te fotograferen, waaronder de zeemeerminjurk van Marcel Rochas. Een oud gordijn uit een theater en natuurlijk daglicht is de studio. Enkele weken na de foto huwde hij het model, Lisa Fonssagrives. De Rochas Mermaid Dress zou 31.000 à 47.000 euro halen. 

Iconische Modefoto's Onder De Hamer - LifeStyleTalks

Peter Lindbergh wilde met Models (1990), als tegenreactie op het retoucheren van foto’s, de natuurlijke schoonheid van de vrouw benadrukken. Het beeld toont de weinig opgemaakte topmodellen Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington, Estelle Lefébure, Karen Alexander en Rachel Williams stoeiend op een strand in Los Angeles, enkel gekleed in een simpel wit hemd. Vogue USA weigerde om de foto te publiceren. Vandaag wordt Models geschat op 47.000 à 63.000 euro.

Photos: Courtesy Sotheby’s

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

Share
Tweet
Share