Splinternieuw Museum Over Parfum In Parijs

Morgen gaat in Parijs een nieuw museum open, Le Grand Musée du Parfum. Doel van het museum is de bezoeker te laten ruiken, voelen en experimenteren. Beleven is minstens even belangrijk als kijken.

Splinternieuw Museum Over Parfum In Parijs - LifeStyleTalks

Een team van zestien experten werkte mee aan de realisatie van het museum. 1.400 vierkante meter gewijd aan parfum, waarbij de bezoeker maar liefst zeventig verschillende geurtjes kan snuiven. Zo word je op de eerste verdieping ondergedompeld in een mix van bergamot en vetiver, een grassoort afkomstig uit India. Maar ook de boudoir met verboden geuren als cannabis en absint klinkt verleidelijk. Of wat dacht je van een bouquet van tagada aardbei, het bekende Haribo snoepje, en nutella voor de kids? (Hopelijk is er een supermarkt in de buurt.) 😉

Splinternieuw Museum Over Parfum In Parijs - LifeStyleTalks

Maar beginnen doe je best met ‘Histoires de Parfums’ of de geschiedenis van het moderne parfum. Wist je dat parfum voor het eerst in de Oudheid werd gebruikt door de Egyptenaren? Toen sprak men van Kyphi, een bereiding op basis van o.a. mirre, jeneverbessen en honing die diende om de goden gunstig te stemmen. Maar het was ook een medicijn en uiteraard een schoonheidsmiddel. Zo ook ‘Eau de la Reine d’Hongrie’, een geurtje gecreëerd op bevel van de koningin van Hongarije, en de eerste parfum gemaakt op basis van alcohol. Maar hiermee is de boeiende wereld van de parfum nog niet helemaal doorgrond.

Splinternieuw Museum Over Parfum In Parijs - LifeStyleTalks

Want hoe komt een parfum nu eigenlijk tot stand? Welke grondstoffen gebruikt een parfumexpert voor het samenstellen van een nieuwe geur? En hoe slaagt hij erin om al die aroma’s te memoriseren? Daarnaast is er ook het creatieve, intellectuele proces. En hoe draagt men een parfum in de rest van de wereld? Het antwoord op die vragen kom je te weten in Le Grand Musée du Parfum. 

Het museum is gesitueerd in de prestigieuze rue du Faubourg Saint-Honoré. In een statig herenhuis waar eind jaren tachtig het couturehuis Christian Lacroix was gehuisvest. Een toegangsticket kost 14,50 euro.

Le Grand Musée du Parfum, 73 rue du Faubourg Saint-Honoré, 8e arrondissement, Parijs.

Photos: Courtesy Le Grand Musée du Parfum – Photos by Irene de Rosen

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

34 Shares
Share33
Tweet
Share1