België Voor Natuur Lovers: Het Blauwe Bos

Elk jaar transformeert het Hallerbos, in de provincie Vlaams-Brabant, in een paarsblauw bloementapijt van boshyacinten. Nu de bloempjes stilaan in volle bloei staan, verwachten de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw duizenden kijklustigen van heinde en verre.

België Voor Natuur Lovers - Het Blauwe Bos - LifeStyleTalks

Het Hallerbos, op zo’n twintig kilometer van Brussel, kent in april een jaarlijks terugkerend wondermooi natuurfenomeen. Het 542 hectare tellende bos kleurt dan helemaal paarsblauw dankzij de miljoenen boshyacinten, wat het de bijnaam ‘blauw bos’ oplevert.

Dit natuurverschijnsel komt ook elders in België voor, zoals in kleinere bossen in Zuid- West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen. Maar het Hallerbos is uniek omwille van de dichtheid en de schoonheid van de welriekende bloemenzee. Een klein mirakel, als je weet dat tijdens de Groote Oorlog de Duitse bezetter het bos bijna volledig verwoestte.

Helaas heeft het hoge bezoekersaantal ook een keerzijde. Voor een mooie selfie of foto verlaten sommigen de wandelpaden om zo de wilde bloemen te vertrappelen, maar ook onherroepelijk te vernietigen. Vrijwilligers zullen dan ook een oogje in het zeil houden.

Wie dit prachtige stukje natuur wil gaan bewonderen, doet dit het best ’s ochtends vroeg. Meertalige wandelkaarten zijn beschikbaar bij de dienst toerisme op de Grote Markt. Maar wie wil, kan ook een hyacintenwandeling downloaden op de website van het Hallerbos.  

De auto parkeren kan alleen aan de Hogebermweg. Maar tijdens het weekend wordt vanuit het station van Halle een gratis pendelbus ingelegd tussen 09.00 en 20.00 uur.

Foto & Video: Courtesy Hallerbos.be

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

48 Shares
Share47
Tweet
Share1