Pessimisme Is Slecht Voor Het Hart

Uit een nieuwe studie blijkt dat pessimisme het risico op overlijden ten gevolge van hartzieken verhoogt, terwijl een positieve kijk op het leven geen invloed heeft.

Volgens Dr. Mikko Pänkäläinen, hoofdonderzoeker en psychiater aan het Päijät-Häme Central Hospital in Lahti, Finland kan je persoonlijkheid je fysieke gezondheid doen verslechteren. ‘Ben je een pessimist en heb je gezondheidsklachten, dan is het nog belangrijker om je fysieke gezondheid op peil te houden’, zo zegt de dokter.

De Finse onderzoekers volgden 2.267 mannen en vrouwen van 52 tot 76 jaar oud over een periode van elf jaar. Met als doel een mogelijk verband te zien tussen optimisme, negativisme en sterfte door coronaire hartziekten*.

Om dit te meten kregen de proefpersonen zes stellingen voorgelegd, waarvan drie uitspraken positief geformuleerd (zoals ‘In onzekere tijden, verwacht ik gewoonlijk het beste’) en drie negatief (bijvoorbeeld  ‘Als er iets fout kan gaan, dan zal het ook fout gaan). Aan de respondenten werd gevraagd op een schaal van 0 (helemaal niet) tot 4 (heel herkenbaar) aan te duiden in welke mate de stellingen het beste bij hen pasten. Ook werd gepeild naar de levensstijl, de gezondheid, de rookgewoontes, de socio-economische status en de psychosociale achtergrond. Maar ook de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel werden getest.

Tijdens de totale duur van het onderzoek stierven 121 respondenten aan een coronaire hartziekte. Opvallend was dat de overleden testpersonen beduidend pessimistischer ingesteld waren dan de nog levende proefpersonen. Negatief denken verhoogt de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Positief denken daarentegen heeft geen invloed op de gezondheid.

Source: BMC Public Health 

*Coronaire hartziekten zijn het gevolg van een verminderde doorbloeding van het hart via de kransslagaderen. Door de vernauwing of blokkade van het bloedvat ontstaat zuurstoftekort in de hartspier.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

41 Shares
Share41
Tweet
Share