Rauwe Groenten En Fruit Verbeteren Mentale Gezondheid Het Meest

Rauwe groenten en fruit, waaronder wortelen, sla, banaan en appels zorgen voor een betere mentale gezondheid dan gekookte of ingeblikte groenten en fruit.

Gezond eten helpt om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Fruit en groenten bevatten micronutriënten die belangrijk zijn voor het fysiek en mentaal functioneren, waaronder mineralen, spoorelementen en vitaminen.*  Nu hebben onderzoekers van de University of Otago, Nieuw-Zeeland aangetoond dat het eten van rauwe groenten en fruit leidt tot een betere geestelijke gezondheid dan de consumptie van verwerkte groenten en fruit.

Voor het onderzoek selecteerden de wetenschappers 422 jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar oud. Juist omdat die leeftijdscategorie het minste fruit en groenten eet, en een hoog risico loopt op psychische aandoeningen. Via een online-enquête werd geïnformeerd naar de socio-economische status en leefstijl. Zo werd er o.a. gepolst naar de slaap- en sportgewoonten, en eventuele gezondheidsaandoeningen als hypertensie, hartziekten en voedselallergieën.

Maar ook de eetgewoonten werden in kaart gebracht. Zo  werd er gevraagd hoeveel keer per week de respondenten rauwe of verwerkte groenten² aten.  En hoeveel keer per week rauw of verwerkt fruit op tafel kwam. Welke groenten en fruit dat dan waren, evenals het aantal porties per categorie.

Tot slot werd geïnformeerd naar de mentale toestand. Zijn er symptomen van angst of depressie?  Is de deelnemer in een positieve of een negatieve stemming? Is hij/zij tevreden met zijn/haar leven? En stelt hij/zij het goed?

Uit de studie blijkt dat het eten van rauwe groenten en fruit leidt tot een betere mentale gezondheid dan de consumptie van gekookte of ingeblikte groenten en fruit. ‘Tot nu toe werd altijd gefocust op het aantal porties fruit en groenten dat men dagelijks dient te eten,’ zegt Dokter Tamlin Conner, hoofdonderzoeker en hoofddocent aan de faculteit Psychologie, ‘Maar ook de bereidingswijze is zeker te overwegen, omdat met het koken of het bewerken de kans bestaat dat de aanwezige micronutriënten verminderen. En net die nutriënten zijn essentieel voor een optimaal emotioneel functioneren.’

De rauwe groenten en fruit die het sterkst geassocieerd worden met mentaal welzijn zijn:

 • wortels
 • groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
 • sla
 • komkommer
 • rode ui
 • kool
 • selder
 • tomaten
 • champignons
 • banaan
 • appels

Ook pompelmoes, bessen, kiwi’s en steenvruchten als perziken en abrikozen scoren goed. Net als peer, diepgevroren bessen (rauw opgegeten) en druiven. Wat betreft verwerkte groenten zijn het vooral pompoen, gemengde diepgevroren groenten, aardappelen, broccoli en aubergine die de stemming verbeteren.

*De bekendste mineralen zijn magnesium, natrium, zink en calcium, kalium en fosfor. Sommige mineralen hebben we maar in héél kleine hoeveelheden nodig, ook wel spoorelementen genoemd.

² Onder verwerkt wordt verstaan: gekookt, diepgevroren of ingeblikt.

Bronnen: Frontiers in Psychology – ScienceDaily

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

120 Shares
Share120
Tweet
Share