Sunville: Kunst, Fotografie En Architectuur Verenigd

Fotograferen met vervallen filmrolletjes. Zonder dat je het weet. En daarna experimenteren met een 3D-printer en gebogen lijsten. Kunstenaar Ives Maes deed het voor zijn doctoraat en kwam tot knappe fotosculpturen. Momenteel kan je de fotoinstallaties bewonderen in de expo ‘Sunville’.

In het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle loopt op dit ogenblik een tentoonstelling rond het doctoraatsproject ‘The Architecture of Photography’ van Ives Maes (° 1976, Zonhoven). De titel doet misschien vermoeden dat Maes van opleiding fotograaf is, maar eigenlijk is hij een beeldend kunstenaar die fotografie als medium gebruikt.

In 2013 begon Ives Maes zijn doctoraat in de kunsten aan de Associatie Universiteit Gent. Het theoretisch luik van zijn doctoraatsonderzoek dat de titel ‘The Architecture of Photography’ draagt, gaat over de fysieke, sculpturale en architecturale mogelijkheden van fotografie. En in het bijzonder over de relatief onbekende geschiedenis van de invloed van architectuur op fotografie. Denk maar aan de donkere kamer van Leonardo Da Vinci. Of de wereldexpo in Parijs waar Charlotte Perriand samen met Fernand Léger een groot paviljoen neerzette met gigantische zwart-witfoto’s die daarna  door Léger werden beschilderd. Ook hier gaan fotografie, kunst en architectuur samen.

Sunville: Kunst, Fotografie En Architectuur Verenigd - LifeStyleTalks
Ives Maes-Sunville, museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, courtesy of the artist, Gallery Sofie Van De Velde, Antwerpen – foto’s: Rik Vannevel

Voor het praktische gedeelte keerde de kunstenaar met Limburgse roots terug naar zijn geboortedorp Zonhoven. Of Sunville, wat een vrije vertaling is voor Zonhoven. De titel ‘Sunville’ verwijst naar een utopische plek, maar is even goed de naam van de lokale sportclub en het café.

Zes seizoenen lang trok hij met de camera rond in Zonhoven. Zonder het zelf te beseffen,  fotografeerde hij met vervallen pellicule. Bij het ontwikkelen van de foto’s vertoonden de beelden kleurvervormingen. De foto’s lijken digitaal bewerkt, maar dat is niet het geval. Wel speelde Maes voortdurend met abstractie van beeld. Dat deed hij door de sluitertijd van de camera aan te passen. Zo heeft een scherp beeld een korte sluitertijd, een wazig beeld een lange sluitertijd van soms wel een half uur en langer.

Ook verwerkte Maes foto’s van de Koninklijke Heemkundekring Zonhoven en oude familiefilmpjes in de expo. Het vakantiefilmpje van het naaktstrand in Nice is er zo eentje. Zijn vader nam het stiekem op met zijn Kodak Instamatic. En voor Maes was het meteen de eerste naakte vrouw die hij in zijn leven zag. De doctorandus projecteerde het filmpje op de muur en nam er vervolgens foto’s van waardoor een vaag beeld tot stand kwam, en het abstract werd. En toch voelt het alsof ik op het strand in Nice loop.

Sunville: Kunst, Fotografie En Architectuur Verenigd - LifeStyleTalks
Ives Maes-Sunville, museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, courtesy of the artist, Gallery Sofie Van De Velde, Antwerpen – foto’s: Rik Vannevel

Een prachtige zoneclips over Zonhoven sluit ‘Sunville’ symbolisch af. Omdat de zon voorkomt in het wapenschild en de vlag van Zonhoven. Maar ook omdat fotografie gezien wordt als medium van het licht. Met een panoramische camera slaagde hij erin om het beeld volledig op de gevoelige plaat vast te leggen.

Maar Maes gaat nog een stapje verder. Want knappe foto’s alleen volstaan niet. Ook het formaat, het kader en de presentatie zijn belangrijk. Zo liet hij door een 3D-printbedrijf in Zonhoven 3D-prints maken van de foto’s. En experimenteerde hij met gebogen lijsten. De gedeeltelijke zoneclips is hiervan een mooi voorbeeld. De gebogen foto zorgt voor een driedimensionaal uitzicht, waarbij vorm en inhoud elkaar versterken. Bovendien heb je de indruk dat je er midden in zit. Leuk detail: ook de eiken kaders zijn door Maes ontworpen.

Sunville: Kunst, Fotografie En Architectuur Verenigd - LifeStyleTalks
Ives Maes-Sunville, museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, courtesy of the artist, Gallery Sofie Van De Velde, Antwerpen – foto’s: Rik Vannevel

‘Sunville’ is een heel persoonlijk fotografisch project, waarbij de solotentoonstelling vooral focust op lente- en zomerbeelden. De expo loopt nog tot 17 juni 2018, en kan bezocht worden van woensdag tot zondag van 10 uur tot 17 uur. De doctoraatsverdediging vindt plaats midden juni.

Ives Maes werkte trouwens twee maanden in de Villa Van Wassenhove aan zijn onderzoek. Het museum Dhondt-Dhaenens kreeg de woning in 2015 permanent in bruikleen van de Universiteit Gent, en stelt het sindsdien ter beschikking als residentieplek voor kunstenaars. Maes was de allereerste resident.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

89 Shares
Share89
Tweet
Share