Traag Eten Is Beter Voor Jouw Gezondheid

Volgens voorbereidend onderzoek voorgesteld aan de American Heart Association blijkt dat mensen die traag eten minder kans hebben om zwaarlijvig te worden, een metabool syndroom te ontwikkelen, of onderhevig te zijn aan hart- en vaatziekten, diabetes en beroertes.

En metabool syndroom wordt gekenmerkt door een combinatie van abdominale obesitas (of een zwaarlijvige buikomtrek), een hoge bloeddruk, een hoog bloedsuikergehalte en een te hoge cholesterol.

In 2008, deden Japanse wetenschappers van de Hiroshima University al onderzoek naar de eetgewoonten van meer dan 1.000 Japanners. Hiervoor rekruteerden ze 642 mannen en 441 vrouwen die bij de start van de studie geen metabool syndroom hadden. De deelnemers werden op basis van hun eetsnelheid ingedeeld in drie groepen: trage, normale of snelle eters.

Na vijf jaar stelden de onderzoekers vast dat snelle eters een grotere kans hebben om een metabool syndroom te ontwikkelen dan trage eters. 11.6 procent van de snelle eters werd gediagnosticeerd met het syndroom, in tegenstelling tot 2.3 procent van de trage eters. Snel eten werd ook geassocieerd met gewichtstoename, meer buikvet en een hogere bloedsuikerspiegel.

Cardioloog en hoofdonderzoeker Takayuki Yamaji verduidelijkt: ‘Wie snel eet, heeft geen verzadigd gevoel en is meer geneigd om te overeten. Snel eten leidt ook tot grotere glucosefluctuaties wat insulineresistentie kan veroorzaken.’

Woordvoerder van de American Heart Association, en cardioloog Nieca Goldberg is niet verbaasd over de resultaten. ‘Als je traag eet, eet je bewuster en geniet je meer van wat je eet. Je kauwt het voedsel voldoende waardoor je de spijsvertering vertraagt Een maaltijd eten zou ten minste 30 minuten moeten duren.’

‘En eten terwijl je werkt, is het slechtste wat je kan doen’, zo zegt Goldberg ‘Als je dan toch aan je bureau eet, lees dan geen e-mails. En als je de neiging hebt om je eten door te slikken, probeer dan trager te eten door kleinere porties te snijden, meer te kauwen, je vork tussen twee happen neer te leggen of in gezelschap te eten.’

De American Heart Association is een informatie- en uitwisselingsplatform rond cardiovasculaire aandoeningen die ook inzet op de preventie van hartziekten. De vzw is vergelijkbaar met de Belgische Cardiologische Liga.

Bron: Hiroshima University, Time

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

133 Shares
Share132
Tweet
Share1