Welke Voeding Is Het Beste Voor jouw Hond?

Droogvoeding, voeding uit blik of rauw vlees: wat is nu het beste voor jouw hond? Uit recent onderzoek blijkt dat heel wat baasjes overschakelen op een dieet van rauw vlees. Omdat dieren in de natuur ook uitsluitend leven van vlees. Maar is dat wel zo?

Ziek door voeding

‘Je kan dieren met voeding ziek maken en je kan zieke dieren met voeding genezen zonder medicatie,’ zegt Theo Borgers, dierenarts met huisdierenpraktijk en dierenarts in Bellewaerde, Harry Malter en Zonnegloed, ‘Als ik een hond in trieste staat zie binnenkomen dan zet ik hem onmiddellijk op goede voeding. Na een maand is het verschil soms spectaculair. Je ziet het als honden en katten goede voeding krijgen, ze blinken in hun vel. En al die vroegere klachten? Die zijn plots verdwenen.’

Korrels, blik of rauw vlees?

Als je wil dat je puppy uitgroeit tot een mooie, gezonde hond mag je geen kosten schuwen tijdens het eerste levensjaar. Voor een klein ras reken je op een zeven à achttal maanden voor de hond volwassen is. Voor een groot ras duurt dat zo’n twaalf maanden.

‘Ofwel kies je radicaal voor de korrel of voor mee-eten met het gezin’, legt Theo Borgers uit. ‘Elke voeding heeft zijn voor- en nadelen. Maar voeding uit blik raad ik sowieso af. Je koopt voor 80 procent water, en het is duurder dan de korrel. Ook hebben heel veel honden er een onaangename stoelgang van, het stinkt en het kleeft. Droogvoeding is dan weer gemakkelijk, evenwichtig en relatief goedkoop volgens de kwaliteit die je hebt. Bovendien heb je geen bewaarprobleem.’

Tegenwoordig is raw food heel populair bij hondenbaasjes. ‘Je hebt twee soorten: het gewoon gemalen vlees of de vleesworsten en het vlees waar de fabrikant nog dingen aan toevoegt zoals zetmeel, tarwe, maïs, vitaminen, mineralen en antioxidantia. Kortom, hij maakt er een evenwichtige voeding van. De ene soort is dus al evenwichtiger dan de andere,’ verduidelijkt Borgers. ’En ook hier heb je eigenlijk voor 80 procent water gekocht. En waarschijnlijk ook nog been. Is dat 10 of 50 procent been? Dat is moeilijk te zeggen. Het grote voordeel van worsten met rauw vlees is dat de hond het graag eet en niet veel naar het groot toilet moet. En als hij gaat, is het een harde worst. Veel baasjes hebben dat graag, maar eigenlijk is de ontlasting niet oké.’

Ook is het onjuist dat wilde dieren alleen maar vlees eten. Een vos die een konijn doodt of een kat die een muis vangt, eet voor 20 procent vel, huid en haar; 30 à 40 procent ingewanden (lever, darmen met plantaardig materiaal als graantjes, zaden en gras); 20 procent been en 20 à 30 procent vlees. En dat zie je duidelijk aan de stoelgang. Het is een volumineuze, dikke worst met samengekoekt haar, pluimen en beenrestjes. ’Dus 100 procent vlees zoals in de raw food is eigenlijk voor niets nodig. Meer nog, ik denk dat het op lange termijn ongezond is. Als je meer vlees eet dan je nodig hebt, moet het overtollige deel worden uitgescheiden via de urine, via de nieren. Dat kost enorm veel energie. De nieren zien er enorm van af en je gaat vermageren. ‘Ik sta nu dertig jaar in de praktijk en tegenwoordig zie ik meer katten met nierklachten of urineweginfecties omdat die teveel vlees eten,’ aldus Borgers. ‘Maar raw food dat gemaakt is door een serieuze fabrikant, en met andere woorden aangevuld is met vitaminen, mineralen en een zetmeelbron is op zich geen probleem op voorwaarde dat het gezin hygiënisch leeft.’

Salmonella en E. coli

Vleesworsten worden gemaakt van dieren die voor humane consumptie zijn goedgekeurd. Maar door de bewerking dat het vlees ondergaat, is het nadien heel gevoelig aan bacteriële groei. Wij mensen bakken ons vlees waardoor dat kleine beetje coli of salmonella door het verhittingsproces wordt afgedood. De hond en de kat verorberen het wel rauw en krijgen dus de volle lading. Nu zijn honden van nature (katten in de mindere mate) opruimers. Daarom zullen ze er weinig last van hebben, in het slechtste geval diarree. Toch blijkt uit onderzoek dat de bacteriën ook in de stoelgang terug te vinden zijn, en dus niet allemaal worden afgedood.

Wat is daar nu de ernst van? ‘Wel, het ene hondenbaasje is het andere niet. Zo heb je baasjes die heel intiem omspringen met hun viervoeter. Of heb je baasjes met een zwak gestel. Of gezinnen met een kleuter waar de hond het gezicht aflikt. Of hondenbezitters die het niet zo nauw nemen met hygiëne. In al die gevallen heb ik toch serieuze bedenkingen, en is het serveren van raw food toch af te raden.’ zo zegt Borgers.

Gevaarlijke snoepjes

Snoepjes uit de handel zijn absoluut af te raden. Zo is het wetenschappelijk aangetoond dat er al honden aan gestorven zijn. Door vergiftiging. ‘Je moet weten dat de meeste van die snoepjes gemaakt zijn van vlees, eiwitten wat heel snel bederfbaar is. Om die snoepjes zeer lang te kunnen bewaren, worden heel veel bewaarmiddelen toegevoegd wat allergische reacties kan veroorzaken,’ zegt Borgers, ‘Mijn klanten raad ik dan aan om te stoppen met het geven van commerciële snoepjes. Met als resultaat dat de allergie verdwijnt. Bovendien komen veel snoepjes uit China en daar steekt het allemaal zo nauw niet. Ook veroorzaakt het overgewicht.’

Wat mag je dan wel geven? Letterkoekjes. Het is humane voeding, dus goed gecontroleerd en met weinig bewaarmiddelen. Want het is gewoon zetmeel. Het is een goedkoop, gezond snoepje dat je gemakkelijk kan meenemen. Ook mag je gerust brokjes rauw vlees geven. Of een rauw been. Het rauw vlees komt terecht in de maag en lost op in het maagzuur. Het been mag niet gekookt, gebakken of verwarmd worden. Want dat verandert de samenstelling van het been. Het been wordt dan hard waardoor de vertering veel trager en moeilijker verloopt. Een ribbetje van op de barbecue voor hondlief is dus geen goed idee. (Soms moet de hond zelfs geopereerd worden.) Welk been mag wel? Een schouderblad van een varken voor een klein ras, en van een rund voor een groot hondenras. Bovendien is het een leuk been voor de hond. Omdat het plat en zacht is, glijden de tanden gemakkelijk door het been. Het is goedkoop en je hond beleeft er plezier aan. Ook al ligt het buiten in de zomer en krijgt het een geurtje, je hond zal er geen last van hebben.

Eten wat de pot schaft

Commercieel hondenvoer van grote firma’s is netjes afgewogen op maat van het dier. Er zitten zoveel vitamines in, zoveel mineralen, zoveel eiwitten. Als je zelf kokkerelt is de voeding niet altijd 100 procent evenwichtig maar als je het menu genoeg varieert, is er geen probleem. Bijvoorbeeld op maandag aardappelen met appelmoes, op dinsdag rijst en spruitjes en op woensdag deegwaren. 95 procent van wat wij eten mag een hond ook eten. Prei, kool, tomaten en veldsla vinden ze over het algemeen niet zo appetijtelijk.

En als je stoofvlees met frietjes klaarmaakt, mag je gerust blokjes rauw vlees apart houden voor je viervoeter. Net als bij de lettertjes komt dat vlees uit het humane circuit. Het is gecontroleerd en de koudeketen werd gerespecteerd. Ook de kwaliteit is nutritioneel en bacterieel beter dan die van de rauwe worsten.

Ook rauwe vis zoals wijting of pladijs kan geen kwaad. Rauwe vis bevat gezonde oliën en vetten die goed zijn voor de vacht. En van de graten hoef je geen schrik te hebben. Rauwe graten zijn heel soepel en buigzaam en lossen gewoon op in de maag. Gebakken vis daarentegen is levensgevaarlijk. Want de graten zijn naalden geworden. En de gezonde oliën? Die liggen in de pan. Eigenlijk is er geen enkele reden om vlees of vis te bakken. Rauw is het ietsje beter verteerbaar, de oliën zijn niet weg en door het bakken verandert de smaak.

De ene fabrikant is de andere niet

Zoals bij elke dierenvoeding is de ene fabrikant de andere niet. Zo heb je aan de ene kant de pioniers die weten waarover ze het hebben, onderzoek doen, en geen toegevingen doen op het vlak van de samenstelling ongeacht de aankoopprijs van de grondstoffen. En aan de andere kant zijn er de firma’s die wel concessies doen op de ingrediënten.

Voor een consument is dat heel moeilijk te achterhalen via het etiket. Want de ingrediënten kunnen op verschillende manieren worden weergegeven. Ofwel procentueel (wat zit erin van verschillende voedingsmiddelen) bijvoorbeeld 30 procent eiwit, 20 procent vet. Ofwel wordt de bron van de voedermiddelen erop vermeld, bijvoorbeeld 50 procent tarwe en 20 procent vlees/eiwit. ‘Maar de fabrikant kan dat ook anders voorstellen: 20 procent vlees/eiwit, 15 procent tarwe zemelen, 15 procent tarwe gluten, 10 procent tarwe gries,… zodat hij ook aan vijftig procent tarwe komt. Maar nu staat het vlees wel eerst. ‘Waarmee ik niet wil zeggen dat tarwe slecht is voor de hond, maar zo werkt de commercie.’ besluit Borgers.

Hartelijk dank aan dierenarts Theo Borgers uit Geluveld (Zonnebeke) voor het interview! 

Interessant? Lees ook Je Hond Opvoeden, Hoe Doe Je Dat? en Hond In De Aanbieding

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

99 Shares
Share99
Tweet
Share