‘Volg Je Passie’: Geen Goed Advies?

Luister naar je buik, volg je droom. Of vind en volg je passie. Dat is vaak het welgemeende advies van vrienden en kennissen. Onderzoek toont nu aan dat dit misschien juist geen goed advies is.

Professoren aan de universiteit van Stanford, Verenigde Staten en Yale-NUS College, Singapore onderzochten de gevolgen van groei- en entiteitstheoriën op interesses. Aanhangers van de entiteitstheorie beschouwen interesses als iets dat al aanwezig is en gewoon moet ‘gevonden’ worden. Voorstanders van de groeitheorie daarentegen geloven dat interesses te cultiveren of te ontwikkelen zijn.

Het onderzoeksteam toonde aan dat mensen die vinden dat interesses ‘in ons zitten’ minder openstaan voor topics die buiten hun interessesfeer liggen. Zo recruteerden de onderzoekers bachelorstudenten met een uitgesproken interesse in wetenschap of kunst. Vervolgens vroegen ze de twee groepen studenten twee wetenschappelijke artikelen te lezen, één over wetenschappen en één over kunst. Daaruit bleek dat de studenten die vinden dat interesses vastliggen, minder belangstelling toonden voor het artikel buiten hun interessegebied.

Meer nog, beide theorieën beïnvloeden ook iemands motivatievermogen bij het nastreven van interesses en passies. Zo kregen de studenten eerst een geanimeerde video te zien over astrofysica of sterrenkunde. Daarna kregen de deelnemers een moeilijk wetenschappelijk artikel voorgelegd over hetzelfde onderwerp. Aanhangers van de entiteitstheorie verloren meer interesse in het onderwerp naarmate het artikel moeilijker werd in vergelijking met de voorstanders van de groeitheorie. Dit omdat ze verwachten dat het uittesten van een nieuwe interesse relatief gemakkelijk is, en daardoor eenmaal het moeilijk wordt wellicht zullen opgeven. Omdat ze gaan geloven dat het hen uiteindelijk toch niet zo interesseert.

Volgens de hoofonderzoeker denken ouders, leraars en werkgevers best goed na over de manier waarop ze communiceren over passies en interesses. Zo zouden we meer uit mensen kunnen halen als we zeggen dat interesses te ontwikkelen zijn, en niet worden ‘gevonden’. Aan mensen zeggen ‘volg je passie’ veronderstelt dat het in je zit en gewoon moet worden onthuld. Maar ook dat de passie het leeuwendeel van het werk voor jou zal doen. En dus een passief proces is. Terwijl ‘cultiveer je passie’ suggereert dat het een actief proces is dat van jezelf afhangt, waarbij het najagen van je droom een moeilijke weg kan zijn, wat veel realistischer is.

In plaats van te zoeken naar dat ene ding dat voor jou voorbestemd is, ook al weet je nog niet wat dat juist is, kan het nuttiger zijn om je flexibel op te stellen en open te staan voor andere dingen. Want op die manier kan je soms verbanden zien tussen nieuwe en bestaande interesses. Met een groeiende mindset maak je meer kans om je passie te vinden en te slagen in de realisatie ervan.

Bronnen: Science Daily, Thrive Global, Quartz

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

88 Shares
Share88
Tweet
Share