Belgische Kunst Aan De Kust – Walter Vilain

Walter Vilain is geboren en getogen in Sint-Idesbald. De oud-leerling van Paul Delvaux gaat al snel zijn eigen weg en ontpopt zich tot lyrisch abstract kunstenaar. Een museum is er voorlopig nog niet, maar een kunstgalerij met de meester als gastheer is er wel. Een boeiende ontmoeting.

Schilderen is grote ernst

Walter Vilain wordt geboren op 1 juni 1938 in Sint-Idesbald, West-Vlaanderen. Hij is enig kind.  In 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, sterft zijn vader op zee wanneer hij met zijn schip op een zeemijn loopt. Walter Vilain is vijf jaar oud. Het gezin Vilain heeft het niet erg breed en opdat hij zou kunnen studeren, gaat zijn moeder werken.

Datzelfde jaar schildert de Vlaamse kunstschilder François Dumont zijn portret. Het is voor Vilain de eerste keer dat hij een echte schilder aan het werk ziet. ‘Zijn schilderdoos met verf, palet en penselen. De geur van olie en terpentijn. Zijn houding, hoe hij scherp observeerde, de verf mengde en aanbracht op het canvas. Dat spel vond ik grote ernst. En zo besliste ik op vijfjarige leeftijd dat ik schilder zou worden.’

Dit is een betalend artikel. Om het volledige artikel te lezen, ga naar WORD LID en kies de abonnementsformule.
U heeft geen toestemming om berichten te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

76 Shares
Share75
Tweet
Share1