Lang Stilzitten Doet Het Lichaam Verouderen

Dat lang stilzitten nefast is voor de gezondheid wisten we al. Maar niet bewegen doet ook sneller verouderen. Elke dag tien uur of langer zitten doet het lichaam acht jaar verouderen, zo blijkt uit onderzoek.

Aladdin Shadyab, postdoctoraal vorser in de volksgezondheid en algemene geneeskunde aan de University of California, San Diego onderzocht het verband tussen stilzitten en de lengte van de telomeren, of het stukje DNA aan het uiteinde van de chromosoom, de drager van onze genen. Naarmate cellen verouderen en splitsen, worden de telomeren korter wat een indicatie geeft van de leeftijd van de cel, en dus onrechtstreeks ook over de biologische leeftijd van het lichaam.

Voor de studie namen onderzoekers bloedstalen af bij 1480 vrouwen tussen de 64 en 95 jaar.  Ook polsten ze via een vragenlijst naar de zit-, lig- en slaapgewoonten van de respondenten. Om de fysieke activiteit te meten werden de proefpersonen voorzien van een versnellingsmeter. De analyse van de gegevens leidde tot twee groepen. Een groep die dagelijks 30 minuten fysiek actief was, en een groep die meer dan tien uur per dag stilzat.

Opvallend was dat de groep met sedentair gedrag kortere telomeren had dan de actieve vrouwen, wat hen biologisch gemiddeld acht jaar ouder maakte. Hun cellen takelden sneller af dan de groep die dagelijks actief was. Voldoende bewegen zou deel moeten uitmaken van ons dagelijks leven, ook op tachtigjarige leeftijd aldus dokter Shadyab. Ik denk dat ik César wat meer ga uitlaten…

Voor wie een zittend beroep heeft, raden experten aan om na twintig minuten ononderbroken zitten  twee à drie minuten recht te staan en eens rond te lopen. 

Sources: American Journal of Epidemiology, Time

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.

63 Shares
Share61
Tweet
Share2